הנחת תפילין ערב שבת אחרי שקיעה

שאלה:

שלום,
אם מישהו נזכר ביום שישי אחרי השקיעה שלא הניח תפילין האם מותר להניח? ואם כן עד מתי?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ננסה לסדר את הכללים:

אם עדיין לא קיבל שבת רק שקעה החמה, יהיה הדין תלוי במחלוקת האחרונים אם לאחר השקיעה [ביום חול] מניחים עם ברכה או ללא ברכה, כלומר עד כמה שאנחנו נוקטים שזה ממש זמן תפילין וניתן אפילו לברך, גם בערב שבת זה יהיה כך. ראה פסקי תשובות סי' לא הערה 1. דומני שציינתי לך את המחלוקת הזו בהרחבה בשבוע שעבר.

במידה ולא שקעה חמה אלא שהוא קיבל שבת מוקדם, זו קבלה בטעות, ידועים בזה דברי הט"ז בסי' תר ס"ק ב שיכול להניח בברכה והקבלה בטלה. אם התפלל ערבית, כיון שבשו"ע סי' ל נקט שלא יניחם עוד, אין לסמוך באופן זה בליל שבת על דברי הט"ז, עיין אשל אברהם בוטשאטש, ספר החיים למהר"ש קלוגר זצ"ל סי' ת"ר, שו"ת בית שערים או"ח סי' כ', שו"ת מהרש"ם ח"ג סי' של"ג, אות חיים ושלום סק"ד, שו"ת שרגה"מ ח"ז סי' ק"ז, שו"ת באר משה ח"א סי' ט"ו, שו"ת משנה הלכות ח"ח סי' י"ג.