קשירה בשבת

שאלה:

האם קשר של קיימא מתבטא בסוג הקשירה או בתדירות הפתיחה של הקשירה? כלומר אם שקית שאני פותח כל יום אבל היא נקשרת בחוזקה נחשבת של קיימא?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה נחלקו הראשונים בשבת קיא ע"ב:

רש"י והרא"ש כתבו שהקובע הוא משך הזמן שהקשר עתיד להיות עד שיתירוהו, לזמן ארוך אסור מהתורה, לזמן בינוני דרבנן, ולזמן קצר מותר. מה נחשב זמן ארוך וכו', דן בזה בביאור הלכה בתחילת סי' שיז [יש אומרים 24 שעות זה זמן בינוני יותר מכך ארוך, ויש אומרים ששבעה ימים הוא זמן בינוני]. הרי"ף והרמב"ם סברו, ששני הגורמים משמעותיים, משך הזמן ואופי הקשר, אם הוא מעשה אומן או מעשה הדיוט. כאשר שני התנאים מתקיימים האיסור הוא מהתורה, קשר לעולם שהוא מעשה הדיוט אסור מדרבנן, קשר הדיוט לזמן בינוני – מותר. חוזק הקשר אינו מגדיר אותו כמעשה אומן בדוקא.