מעמר / כובע בשבת – אוהל

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים כמה שאלות בענייני שבת בבקשה
1. ראיתי בדין מעמר שמותר מעמר לצורך אכילה באלתר – וראיתי דוגמא שאם יש למישהו ירקות מפוזרים בחצר מותר לאסוף אותם לצורך עשיית סלט , השאלה האם לא כל שכן שניתן לאסוף אותם ? כי זה לא מקום גידולם שהוא בשדה ? והאם אין כאן עניין של עובדין דחול ?
2. האם מותר לשים כובע של מעיל על הראש ? או שיש כאן משום אוהל עראי? (אני מדבר על כובע שמחובר למעיל , לא כובע נפרד..)

האם יש עניין חילוק בין ספרדים לאשכנזים בנושאים גם אשמח לדעת

הרבה תודה רבה.

תשובה:

עימור בחצר אסור אפילו שזה לא מקום גידולם, ראה כאן בהרחבה.

לגבי כובע, הנדון הוא רק לגבי כובע שמאהיל טפח ולא כזה הלבוש על הראש, וכן לא בכובע רך ובפרט שנעשה להגן על הראש.

מקורות:

משנה ברורה סימן שא ס"ק קנב

(קנב) משום אהל – אף שאין אהל בלא דפנות מ"מ חשיב אהל עראי ואסור מדרבנן כיון שנעשה השפה להיות לצל להגן מפני השמש. וכובע שקורין בריטלי"ך בל"א אף על פי שמתפשט להלן מהראש ברחבו טפח ונוהגין בו להקל כתבו האחרונים כמה צדדים בטעם היתרם אחד כיון דאינו קשה ונכפף למטה אין בו חשש איסור והיינו כשאין מונח בו נייר קשה ואפילו אם הוא קשה הלא אינו מתכוין בלבישתו להיות לצל רק מכוין לכסות ראשו וכן אם השפה עשוי בשפוע ג"כ יש לצדד דלא מקרי אהל באופן זה ובא"ר כתב דטעם העולם הוא משום דסומכין עצמם על שיטת רש"י וסייעתו דס"ל שאין בכובע איסור אהל כלל ע"ש. ולפ"ז אפילו בקאפעלו"ש שהוא קשה ויהיה ברוחב השפה טפח ג"כ אין למחות במקום שנוהגין להקל אף שמסתמא נעשה שפה כזו לצל ובמקום שלא נהגו להקל בזה בודאי יש להחמיר כדעת השו"ע [שהיא ע"פ דעת הר"ח והרמב"ם והערוך והר"ת והרה"מ] שלא ללבוש בשבת קאפעלו"ש רחב כזה וגם בכתבי האר"י אוסר בקאפלו"ש. יש נמנעים מלתת הטלית של מצוה על הברייטי"ל בשבת כדי שלא יהיה הטלית מכאן ומכאן כמו דפנות ועיין במ"א שמפקפק בטעם מנהגם ובספר מחצית השקל מיישב מנהגם ע"ש ומזה נשתרבב היום המנהג שאין מכסין ראשיהם בשבת בטלית בעת התפלה אפילו על הכובע קטן ואין לזה שום טעם וריח. ולענין איסור נשיאת פאראסא"ל בשבת שהוא עשוי לצל על האדם להגן מפני החמה והגשמים כתבנו בסימן שט"ו דין זה בכל פרטיו: