הסיר את התפילין והטלית וחזר ולובש – האם מברך / נפלה הטלית

שאלה:

שתי שאלות:
1) אם הייתי עם טלית ותפילין, ואז הסרתי אותם לכמה דקות וחזרתי לשים אותם. צריך לברך עליהם?
2) אם הטלית נפלה באופן פתאומי, צריך לברך עליה שוב?

תשובה:

בשני המקרים שציינת יש מחלוקת ראשונים ומחלוקת הפוסקים אם צריך לברך, וספק ברכות להקל [גם ספרדים אינם מברכים], רק יש להמנע מכך בעיקר לספרדים.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ציצית סימן ח סעיף יד – טו

סעיף יד

אם פשט טליתו, אפילו היה דעתו לחזור ולהתעטף בו מיד, צריך לברך כשיחזור ויתעטף בו. הגה: וי"א שאין מברכין אם היה דעתו לחזור ולהתעטף בו (אגו' סי' ל"ה). וי"א דוקא כשנשאר עליו טלית קטן, והכי נוהגין (שם) (עיין לקמן סימן כ"ה ס' י"ב).

סעיף טו

אם נפלה טליתו שלא במתכוין, וחוזר ומתעטף, צריך לברך. והוא שנפלה כולה, אבל אם לא נפלה כולה, אף על פי שנפלה רובה, אינו צריך לברך.

אמנם בכף החיים שם ס"ק נח כתב שלמעשה נהגו שלא לברך, וכן כתב ביביע אומר ח"ג יו"ד סי' יז, שאומרים ספק ברכות להקל גם כנגד הכרעת השו"ע.