מעשרות מכסף שניתן על דעת שלא יופרשו מעשרות

שאלה:

לרב שליט"א שלום רב,
אני עובדת ומרוויחה משכורת ( מינימלית) אימי נותנת לי כל חודש סכום כסף בנוסף, אימי (לא דתיה) אמרה לי לא לתת מהכסף הזה למעשרות, אך אין לי בעיה גם שאני נותנת מזה מעשרות נשאר לי ב"ה מספיק, ורוצה בלי נדר, להמשיך להפריש מזה, היא לא יודעת שאני נותנת מעשרות. האם יש בעיה בזה שאני נותנת למרות שאמרה שלא אתן מזה? מה לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר אדם נותן לחברו מתנה של כסף לצוך שימוש מסויים ומקפיד שלא ינתנו מכך מעשרות, אין לתת מזה מעשרות, ויש להשתמש בכל הכסף לאותו שימוש מיועד. אמנם אם היא לא הגדירה בכלל את השימוש, מבחינתה אפשר לעשות מה שרוצים, היא רק לא רוצה שינתנו מעשרות, אפשר לתת את המעשר מכסף אחר.

מקורות:

ראה דרך אמונה מתנות עניים פרק ז הערה סז.