פדיון הבן

שאלה:

שלום ,
בעניין זמן פדיון הבן. נולד ב- ו' בכסלו, שעה 3 לפנות בוקר. ( 19.11.2023). בבקשה מתי פדיון הבן ? נא לציין תאריך.
תודה

תשובה:

אם הלידה היתה ביום ראשון לפנות בוקר – כלומר מוצאי שבת מאוחר בלילה:

הפדיון יהיה בעזרת ה' ביום שלישי ז' בטבת.

מזל טוב ורוב נחת!

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. המנהג הפשוט בין לאשכנזים בין לספרדים שלעולם לא פודים לפני יום ל"א, גם אם עברו כ"ט י"ב תשצ"ג כלומר 29 וחצי יום מהלידה.

    ראה שו"ת חתם סופר אורח חיים סימן פ"א ובליקוטים סימן ז', ובשו"ת עונג יום טוב יורה דעה סימן ק"ג וכן נקטו גם ברב פעלים יורה דעה סימן מ"ט ונ' שדי חמד בכללים מערכת פ' כלל ל"ט שו"ת יביע אומר חלק ה' יורה דעה סימן כ"ה וראה בזה עוד בשו"ת גנת ורדים יורה דעה כלל ו' סימן י' ובשו"ת צל הכסף ח"ב יו"ד סי' ו. וכן הורה הגרש"ז אויערבך והדברים פשוטים וידועים.

    לגבי הפדיון בלילה – ליל ה31, נחלקו הש"ך והברכי יוסף, לדעת הש"ך ממתינים ליום ולדעת הברכי יוסף שם בסי' שה ניתן לפדותו כבר בלילה וכן נהגו הרבה מהספרדים, אמנם אם זה היה אצלי, לא הייתי מיקל בזה במצוה כזו של פעם בחיים לעשות באופן שנתון במחלוקת הפוסקים, אף שיש שסמכו בכך על דברי הברכי יוסף. בעיקר במקרה שלכם שכיון שהלידה היתה בלילה, עד ליל שלושים ואחד כבר יעברו כ"ט י"ב תשצ"ג ימים.

    בהצלחה רבה ורוב נחת!

  2. אנא עיין ילקוט יוסף [סימן שה בקיצור]:
    סד צריך שיעברו עליו שלשים יום שלמים. ולכן אין פודין עד שיגיע יום שלשים ואחד. ויש אומרים שאם עברו עליו כ"ט יום וי"ב שעות ותשצ"ג חלקים, כבר ראוי הוא לפדיון. ויש אומרים שגם כאשר פודין ביום ל"א, צריך להזהר שימלאו לו כ"ט יום י"ב שעות ותשצ"ג חלקים. ולהלכה מנהגינו לפדות בליל ל"א, אף אם עדיין לא שלמו י"ב שעות ותשצ"ג חלקים. וכן דעת מרן השלחן ערוך ורוב האחרונים להתיר לפדותו בתחילת יום ל"א. ואפשר גם כן לפדותו בליל שלשים ואחד, ומכל מקום הרוצה להחמיר להמתין ביום ל"א עד לאחר כלות כ"ט י"ב תשצ"ג אין מזניחין אותו, ותבוא עליו ברכה. ואם עבר ופדה הבן הבכור ביום שלשים לאחר ששלמו לו כ"ט י"ב תשצ"ג חוזר ופודהו ביום שלשים ואחד בלי ברכה. [ספר ילקו"י שובע שמחות ח"ב עמוד שד. יביע אומר חלק ה' דף רלז].