תפילה עם ציבור שממהר מאוד / עניית אמן באמצע התפילה

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים שליט"א.
אני בעל תשובה ויש לי שאלה לגבי סדר תפילת שחרית.

בבית כנסת שבו אני מתפלל, מאוד מאוד ממהרים בתפילה לצערי ואני יותר מנסה לכוון וכו'.
יש אדם אחד בבית כנסת שכל יום בבוקר מתחיל וקורא את השחרית בקול.
השאלה שלי האם אפשר להתחיל להתפלל קודם שהוא מתחיל לקרוא בקול?
הוא מתחיל מ: "אלקינו ואלקי אבותינו, זכרנו בזכרון טוב מלפניך וגו'"
אם אני מתחיל לפניו ומגיע כבר לקדיש של לפני "הודו להשם קראו בשמו וגו'"
האם אני צריך לחכות לציבור שיגיעו לקדיש, לענות לקדיש ורק אז להתחיל "הודו" או שאני רשאי להתחיל לפניהם?
כמו כן שמגיעים ל-"השם מלך, השם מלך, השם ימלוך לעולם ועד" – האם רשאי לעמוד ולומר לבד ואז להמשיך, ברוך שאמר וכו'?
כמו כן שאני מגיע לישתבח ולקדיש שלפני ברכת יוצר אור – האם אני צריך לחכות לציבור שיגידו קדיש ולענות או שאני יכול להמשיך לבד וכן לגבי קריאת שמע?
גם בווידוי הם רצים מאוד מאוד מהר ואי אפשר להתכוון בווידוי, האם אפשר להתחיל בווידוי בחזרת הש"ץ או שחייב לחכות עד שיגמור וכו'?
כמו כן "מאשרי יושבי ביתך" שלאחר העמידה ועד הקדיש שלאחר "הושיענו השם אלקינו וקבצנו מן הגוים וגו'" – האם אפשר להמשיך ולא לחכות לקדיש?
ודבר אחרון, האם אפשר להתחיל לומר "ויאמר אם שמוע תשמע לקול השם אלקיך וגו'; "עץ חיים היא למחזיקים בה" "שלשה עשר עיקרים" "ועשר זכירות" לפני עלינו לשבח?

אשמח לעזרתכם בעניין, תודה ובשורות טובות לעם ישראל!

תשובה:

שלום וברכה

עד ישתבח אין בכלל כל בעיה, אתה יכול להתחיל לפניהם ולהמשיך בקצב שלך ללא חשש, כאשר אתה עונה לקדיש שהם אומרים במקום בו אתה נמצא, אין חובה לומר עמהם ה' מלך.

בעת הצורך שאתה גם לא יכול להתחיל איתם יוצר, כי גם בזה הם ממשיכים מהר מידי ולא תספיק לשמונה עשרה, אתה יכול גם זה להתחיל לפניהם, רק לגבי ברכות קריאת שמע אתה צריך להיות בקי קצת, מה והיכן מותר לענות בקדיש וברכו בברכות קריאת שמע.

[מותר לענות לברכו, ויש לענות אמן יהא שמיה רבה ואמן של דאמירן בעלמא, ראה שו"ע סי' סו סעי' ג ומשנה ברורה שם ס"ק יז. לדעת האר"י מותר לענות לכל חמשת האמנים הראשונים, כמובא בבן איש חי פ' וארא. וכן נחלקו פוסקי ספרד כשאדם עונה לקדיש באמצע פרק בברכות קריאת שמע אם יאמר רק עד עלמיא או יתברך, או שיענה עד דאמירן בעלמא. בבן איש חי פרשת שמות וכף החיים סי' סו אות יז ואור לציון ח"ב פרק ו סעי' ח נקטו שיכול לענות כהרגלו עד דאמירן בעלמא, אולם הגר"ע יוסף ביביע אומר ח"א סי' ה וח"ו סי' ח אחר כל האריכות בענין מסיק לענות ר עד יתברך. אשכנזי ודאי יענה רק עד עלמיא. לשאר אמן ששומע אינו עונה באמצע ברכות קריאת שמע].

וידוי תתחיל עם כולם בנחת, מאחרי חזרת הש"ץ זה לא מםריע, אתה מתפלל בקצב שלך, ותוך כדי עונה לכל הקדישים שיאמרו.

שיתקבלו התפילות.