כלים בשרים השרויים במים רותחים ונשפך לשם חלב

שאלה:

בוקר טוב הרב,
מזלג וכף בשריים (שלא נגעו בבשר לפחות שבוע) היו בקערת זכוכית בכיור ובתוכה מים רותחים כדי לשטוף אותם. נשפך בטעות חלב קר לתוך הקערה עם המים הרותחים והמזלג והכף. מהר הוצאתי אותם ושטפתי. מה הדין שלהם?
תודה רבה!

תשובה:

אם לא היה פי שישים במים כנגד החלב, יש לחשוש לבליעות, אני מניח שהמים הרותחים הם כלי שני שאנחנו מחמירים לכתחילה שהוא מפליט ומבליע.

מקורות:

לענין כלי שני אם מפליט ומבליע בבשר בחלב נחלקו הדעות כמובא בשו"ע סי' קה סעי' ב, ועיי"ש שלכתחילה יש להזהר ובדיעבד ניתן להקל שאינו טרף, אולם ראה שם בט"ז ס"ק ד שאין להקל אלא במקום הפסד מרובה, כך שלדבריו ודאי יש להחמיר גם בדיעבד.

אמנם יש שהקלו באופן כזה שאתה מוציא מיד בלי לתת שהות לבליעה, כמו שהארכנו לבאר כאן, אבל למעשה יש להחמיר ולהכשיר את הכסף והמזלג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אפשר כך, ובאופן פשוט יותר על ידי הגעלה. לוקחים סיר שלא היה בשימוש 24 שעות, והכלים הללו לאחר 24 שעות והם נקיים לגמרי, מרתיחים מים בסיר וכשהם מבעבעים על הגז מכניסים אותם לתוכו, מוציאים אחרי כמה שניות ורוחצים במי ברז.