תפילת שחרית לפני הנץ החמה

שאלה:

אני צריך להיות ב7 בבוקר בעבודה ובגלל הנץ שכל יום הוא יותר מאוחר אני מתקשה להתפלל בכלל , מתי השעה הכי מוקדמת שאפשר להתפלל 18

תשובה:

לכתחילה צריך להתפלל (שמונה עשרה) רק מהנץ החמה. בשעת הדחק הוא יכול להתפלל מעלות השחר. אולם יש לשים לב, אם המנין הוא לפני הנץ אפשר להתפלל שם בשעת הדחק שהוא חייב לצאת לדרך וכד', אבל רק אם הם מתפללים לאחר תחילת זמן קריאת שמע (משיכיר בין תכלת ללבן). בגלל שלפני כן אפילו בדיעבד לא יצא ידי חובת קריאת שמע.

אדם שחייב לצאת לעבודה מוקדם רשאי להתפלל במנין כזה לכתחילה.

בשעת הדחק אפשר להתחיל ברכות ופסוקי דזמרה לפני זמן משיכיר, ובין ישתבח ליוצא להניח טלית ותפילין, ואז להמשיך ברצף עד לסוף התפילה.

זמן הנץ החמה היום: 6.41

עלות השחר: 5.30

משיכיר בין תכלת ללבן – זמן טלית ותפילין: 5.52

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה סי' פט סעי' א'. וראה עוד בשו"ת מנחת יצחק (ח"ט סי' ט') שניתן להתפלל במנין כזה אם הוא לאחר זמן משיכיר וכו'.