כזית ראשון וקידוש בזמן ירידת גשמים

שאלה:

אם בליל ראשון של סוכות יורד גשם, אז מברכים בקידוש על גפן, ושהחיינו בבית. אז מתי מפסיק הגשם יורדים לסוכה האם צריך לחזור ולברך שהחיינו על עצם אכילה בסוכה פעם ראשונה?

תשובה:

בדיוק מחמת שאלתך פסק הרמ"א לקדש בסוכה ולברך שם שהחיינו לאכול כזית, ואז ללכת הביתה לאכול את שאר הסעודה.

חג שמח.

מקורות:

משנה ברורה סימן תרלט ס"ק לו

(לו) ויקדש בסוכה כדי שיאמר זמן וכו' – ר"ל דלכאורה היה לו לעשות בהיפוך שיקדש בבית ויאמר ג"כ שם ברכת שהחיינו לזמן הזה ויאכל כל סעודתו שם ורק בסיום הסעודה יכנס לסוכה ויאכל כזית שם אלא דבזה היה צריך לברך עוד ברכת זמן משום סוכה ואין נכון להרבות בברכות לכך טוב יותר שיקדש מתחלה בסוכה ויהיה קאי ברכת זמן על הסוכה ג"כ [דאפילו אם נימא דפטור אז מסוכה מ"מ יוצא בזה דלא גריע ד"ז מאלו בירך שהחיינו בחול בשעת עשייה בסוכה דיוצא בזה] ויאכל בסוכה כזית ושאר סעודתו יאכל בביתו. ואם פסקו הגשמים אפילו כבר בירך בהמ"ז על אכילה הקודמת צריך לאכול עוד הפעם כשיעור ביצה ומעט יותר בסוכה ולברך לישב בסוכה כדי לצאת דעת הפוסקים דס"ל דאינו יוצא במה שאכל בעת הגשם