בקשת מחילה ממי שעלול להוסיף רשע

שאלה:

שלום כבוד הרב.

היו לי בעיות ביחסים עם כמה אנשים, במשפחה שלי או מחוץ למשפחה שלי.

יש אנשים שאם אני אבקש מהם מחילה, הם לא יחזרו ויוסיפו רשע ויעשו לי (או לאחרים) צער או נזק וכדומה.

אבל יש אנשים שעשו לי צרות, ומתוך הגנה עצמית עשיתי להם את מה שעשיתי ושהפריע להם מאוד (לא ברשעות, חס ושלום), ואם אבקש מהם מחילה, אני לא יודע איך יתנהגו אחר כך, אם הם יחשבו שהם היו צודקים, ושכל הצרות שעשו היו בסדר גמור, ושעלולים לחזור ולהזיק לי או לאחרים…

נכון שאולי אין לי לחשוב ככה, כי אולי הדברים הללו הם מהיצר הרע…
אבל אני רוצה להיות מציאותי גם כן, וגם רציתי לעשות שלום עם אחד מהם בפרט, ולא רצה לדבר איתי…

האם בכל זאת אני חייב לדבר איתם ולבקש מהם מחילה, ובפרט לפני יום הכיפורים?

תודה מראש.
יהי רצון שכבוד רבני האתר הזה יחתמו לחיים טובים ארוכים ולשלום.

תשובה:

בודאי אם עשית למישהו רעה ויש לך מחשבה שאולי חרגת מהמותר לך עליך לפייסו, ואין מקום לחשש שלך, אתה לא צריך לומר שהם צדקו בויכוח שאינני יודע את תוכנו, אלא להתנצל על מה שעוללת בעקבות אותו ענין. ככלל אנשים אינם מבקשים להרע סתם כך, ואם יש ויכוח במשפחה ניתן ליישב את ההדורים ולדון על הדברים ממקום מכבד ולכולם יהיה הרבה יותר טוב עם זה. ניתן לערב גם אדם חיצוני שיסייע בתיווך.

גמר חתימה טובה שיתקבלו התפילות.