האם יש הטמנה במיחם?

שאלה:

שלום הרב,
ראיתי בספר אורחות שבת בפרק שני סעיף פז: "דינו של הכלי העליון כטמון מצדדיו….". לא הבנתי, הרי אני המכסה הזה משמש שהמים לא יהיו מגולים אז למה בכלל דנים אותו כטמון מצדדיו? ומה זה בכלל אומר טמון מצדדיו?
לאחר מכן כתוב שאסור ליתן בגדים על המכסה כי אז הוא טמון מכל צד. אבל עדיין זה רק מכסה כמו מכסה של סיר על הפלטה ואם אני מטמין מערב שבת במקצת אז אין בעיה ולמה באורחות שבת אוסר?
(שאלה צדדית האם לספרדים מותר לשים מגבת קטנה על המיחם מערב שבת?)
בברכה

תשובה:

1. מדובר שם במיחם הנמצא בתוך כלי אחר! המים בכלי הפנימי, והכלי החיצוני נחשב לפנימי כהטמנה. רק כאון שלמעלה הוא מגולה, זו האמנה במקצת שנחלקו בה הפוסקים. ממילא אם אני מניח מגבת מלמעלה, עכשיו הטמנה גמורה, הכלי החיצוני יוצר הטמנה מן הצד, והמגבת מטמינה מלמעלה, ואז זה אסור לכל הדעות.

2. הארחות שבת אינו "אוסר הטמנה במקצת" אלא מביא לעיל שם סעיף עח את השיטות השונות בזה, השו"ע אוסר והרמ"א מתיר ולכן ספרדים החמירו בזה יותר. באור לציון ח"ב פרק יז כתב שלגבי הטמנה בערב שבת הקלו הספרדים כדעת הרמ"א שמותר להניח מגבת קטנה על סיר, שוב בערב שבת [לאשכנזים זה מותר גם בשבת עצמה].

שבת שלום ומבורך.