סיים ברכת גאל ישראל לפני שהיו עשרה

שאלה:

בבית הכנסת שלנו השליח ציבור אמר את שם השם בברכת גאל ישראל שלפני עמידה של שחרית, ואז מישהו סימן לו שאין עשרה מתפללים, האם מותר לו לסיים "למדני חוקיך"?

תשובה:

את הפתרון הזה מצינו רק לגבי אדם ששכח דברים המעכבים בתפילה כמו יעלה ויבוא ועוד, אבל כאן שגם אם ישהה מעט עד שיהיו עשרה לא ביטל שוב בברכה ותפילה אלא שלא קיים סמיכה לגאולה כדינה, נראה פשוט שאינו רשאי לעשות כן, להפסיק בדיבור באמצע ברכה בדבר שאינו מענין הברכה. יש לדון מה כדאי לעשות, יש הרי מחלוקת גדולה אם להחשב תפילה בציבור די בששה מתפללים ועוד ארבעה אחרים, או שצריך עשרה שמתחילים יחד, ואף שלכתחילה אנחנו משתדלים להקפיד מאוד שיהיו עשרה שמתחילים יחד כדברי המשנה ברורה בסי' צ סעי' ט, יש לדון מה עדיף לעשות כאן, ולכאורה אכן עדיף להמתין, כי גם אם החזן אינו סומך גאולה לתפילה באופן הראוי, אין זו סיבה להקל לחבריו המתפללים שיתחילו גם הם שלא בעשר, וכיון שאין ששה שמתחילים איתו – גם הוא ימתין.

שבת שלום.