השאלתי חפץ והוא נאבד אם בעל החפץ מוחל ורוצה שאני אקנה לו חדש זה בסדר?

שאלה:

השאלתי חפץ והוא נאבד לי אם בעל החפץ מוחל ולא רוצה שאני אקנה לו חדש זה בסדר?
ואם גזלתי אני צריך להשיב את הגזלה ולבקש סליחה או שאפשר רק לבקש סליחה?
תודה רבה!
אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה,

שואל שאיבד את החפץ חייב לשלם עבור החפץ, וכן גזלן חייב להשיב את החפץ ולא מועיל בקשת מחילה אלא יש חובת השבה. אם בעל החפץ מוחל מעצמו על התשלום, לא חייבים לשלם לו כדין כל מחילת ממון שהבעלים יכולים למחול, אבל אם הוא לא מוחל על הממון לא מועיל לבקש סליחה אלא חייבים לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שס.