הנחת כלים רטובים על מגבת בשבת

שאלה:

האם מותר להניח כלים לאחר הדחתם על מגבת שעל השיש כאשר בכך גורם לשריית המגבת במים? השאלה מצד שרייתו זהו כיבוסו האם אפשר להחשיב זאת כדרך לכלוך כמו קינוח ידיים במגבת שמותר, או שאין זה דרך לכלוך כמו נטילת ידיים על מגבת שאסור. בקיצור, מה ההגדרה של דרך לכלוך? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר בכמות מים מועטה, ובאופן של ייבוש ולא כיבוס, אין בזה חשש מלבן, וודאי נחשב הדבר כדרך ליכלוך ועוד פחות מכך, ומותר, כפי שקינוח הידים מותר. לדעת השו"ע טוב לנער את הידים לפני ניגובם וכן בכלים.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שב סעיף י

הרוחץ ידיו, טוב לנגבם בכח זו בזו ולהסיר מהם המים כפי יכלתו קודם שיקנחם במפה. הגה: ויש שכתבו דאין לחוש לזה, דלא אמרי' שריית בגד זהו כבוסו בכי האי גוונא, דאין זה רק דרך לכלוך, וכן נוהגין (טור וב"י ואגור).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. חזי לאיצטרופי גם הדעה שלא אומרים שרייתו בכיבוסו בבגד נקי (ודעת השו"ע נוטה לדעה זו!) ולכן מלבד מה שציינתם שבמים מועטים לא חששו, מסתמא גם מגבת ניקוי הכלים היא נקיה ממילא