האם מותר לסחוט לימון בשבת

שאלה:

ראיתי שדעת הרב אליהו זצ"ל לאסור
האם ישנם עוד דעות בנושא?

תשובה:

אין לסחוט לימונים לתוך כלי ריק או לתוך משקה, אבל מותר לסוחטם לתוך אוכל.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' שכ ס"ק כב בשם החיי אדם. בבית יוסף שם תמה מאוד על מנהג מצרים שנהגו לסחוט לימונים בשבת, ופירש בשני אופנים: 1. כיון שלא סוחטים אף פעם בפני עצמו אלא תמיד לתוך משקה אחר – מותר. ב. כיון שזה לא נאכל בפני עצמו – מותר. נמצא שהמציאות בזמנינו תלויה בשני הטעמים האלו, שכן בהחלט מצוי שסוחטים לימוד לבד לתוך כלי ולא תמיד סוחטים לתוך דבר אחר, אבל הלימון אינו נאכל בפני עצמו, וכיון שכך יש לחשוש לחומרא לשני הפירושים ולאסור את הדבר, אלו דברי החיי אדם. גם הגר"ע יוסף שצידד שמעיקר הדין יש להקל כדעת הבית יוסף, סיים שלהלכה נכון להחמיר בזה בזמנינו.