מה יותר חשוב: שבת או שלום בית?

שאלה:

כבוד הרב שלום וברכה,

אני שומרת שבת מזה כמה שנים ובעלי לא (אני הכנסתי את זה הביתה בהדרגה). אני משתדלת להראות את היופי של שבת, לספר דברי תורה מחכימים ונגישים לילדים, אך תמיד היה מתח רב סביב נושא השבת בגלל התנגדותו של בעלי, אבל הצלחתי לגייס את הילדים לאהוב את השבת רוב הזמן, עד לפני כמה חודשים (יתכן כי הילדים כבר יותר גדולים). בעלי אפילו הגדיל לעשות לאחרונה כשאמר שאם לא אלך איתם לים בשבת, הוא יילך עם הילדים ואני אשאר עם הספרים שלי לבד בבית. הוא התחיל ליישם זאת כבר כמה שבתות – וזה מאוד מכאיב לי כי אני אוהבת את הילדים ורוצה זמן איכות במחיצתם. יש לי המון שאלות בנושא, אבל נתמקד בשתיים:
1. מה אלוקים מעריך יותר – שלום בית או שבת? החיכוכים סביב שבת יוצרים המון מתח והחשש שלי שהילדים ישנאו את שבת בגלל זה.
2. האם מותר לי למשל לא להפקיד את המשכורת שלי בחשבון המשותף לאור התנהגותו חסרת ההתחשבות של בעלי? אני עשוייה בסוף להתפוצץ ולפרק את הבית כי אני מרגישה שלא מכבדים אותי.

אם קראתם עד הסוף תודה רבה, זה היה ארוך… יש לי הרבה על הלב אבל זה לא הנושא כאן… אציין שאין לי רב להתייעץ עמו ולכן אני פונה אליכם.

תודה, שבוע טוב, ורק ברכות,

תשובה:

שלום וברכה

קראתי את שאלתך הכואבת עד מאוד, קשה לי מאוד לייעץ, כי זה באמת מאוד מורכב, אבל את העיקרון אני מבין ברור מאוד.

לוותר על שבת חלילה וחס. יהודים שמרו שבת במקרים הקשים ביותר, באושוויץ, תחת אימי האינקוזיציה בכל מקום, ברור שאין מקום לחל שבת חלילה וחב כדי לרצות את הבעל.

יחד עם זאת, בנוגע לאוירה בבית ולאופן ההתנהלות עם הילדים, יש לנהוג בחכמה.

עם מלחמה חזיתית זה לא ילך כי זה רק ירחיק אותו ואותם יותר, אדרבה, יש לתת לו בית אוהב, ויחד עם זה לומר לו שיש דברים שאצלך הם קו אדום, ואם הוא ירמוס את כל רגשותייך זה לא ילך.

לים אפשר ללכת גם ביום שישי, לא צריך ללכת בשבת, והוא צריך לכבד את זה.

כך שאסור לנו לוותר על עקרונות היהדות זה ברור, אבל צריך לנהוג בחכמה לרב בעבותות של אהבה ולא לשבור את הכלים.

כל זה קשה מאוד, ואנחנו מתפללים שתזכי לעזרה ממרומים, בורא עולם ישיב לב אבות על בנים כולם לעבודתו יתברך.

בשורות טובות.