האם חובה לאמר מראש לקונה כמה יעלה תיקון?

שאלה:

שלום וברכה,
מענין אותי אם זה חלק הלכתית מצד מקח טעות/הונאה/גזל:
הפלפון שלי לא נדלק נכנסתי לחנות הקרובה לתקן. המוכר בדק וראה שהבעיה בכבל ולקח לי על הבדיקה הפשוטה (הטענה…) 110 שח חוץ מהכבל היקר. אם היתי יודעת שהבדיקה עולה ככ הרבה לא הייתי נכנסת לחנות הזאת המוכר גם לא עדכן מראש שהבדיקה תעלה וכמה.

האם חובה לומר מראש לקונה כמה יעלה תיקון?
נראה לי הזוי לשלם 200 שח על כבל…
ישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

בכל בדיקה לא ניתן לצפות מראש כמה תעלה הבדיקה וכמה יעלה התיקון. ולכן המוכר לא חייב להודיע מראש, והלקוח מאמין לדברי המכר על מה שיגיד, ולכן צריך להתעסק עם אנשים אמינים. אם הלקוח רוצה לדעת את המחיר מראש צריך להודיע למוכר שדורש לדעת מראש כמה בערך אמורה לעלות הבדיקה ואז יחליט אם למסור לתיקון.

לגבי טענתך שהמחיר של הבדיקה היא יקרה, אם אכן המוכר גבה מחיר יקר יותר ממה שמקובל בשוק, המוכר עובר באיסור אונאה. ולמרות שאין דין אונאה בפועלים, אולם איסור אונאה עובר המוכר.

בהצלחה.