כיבוי גז בשבת בשינוי מחשש סכנה

שאלה:

ביום שישי שכחתי לכבות את הגז. הלהבה הדולקת היתה בצד הקרוב יותר לאדם שעומד ליד הכיריים, ולא בצד הרחוק – הסמוך לקיר. בליל שבת, הילד הקטן שלי שם לב וניסה להתעסק עם זה. הוא לא רגיל שיש להבה בלי סיר עליה. חששתי שבשבת בבוקר הוא יקום מוקדם ויגש 'לטפל' בזה (בדר"כ בשבת בבוקר הוא קם מוקדם, לפני ולפני אשתי). ב"ה הכל עבר בשלום. בדיעבד, אני רוצה לשאול האם היה מותר לי לכבות את הגז בשינוי?

תשובה:

שלום וברכה

אם אין דרך לסגור את המטבח או לגרום לכך שהוא לא יוכל לגשת לאש, יש בהחלט לחשוש כאן לסכנה ויש לכבות בשינוי.

מדובר במלאכה שאינה צריכה לגופה, ועל ידי שינוי זה בגדר שבות דשבות לצורך גדול, אין לך צורך גדול יותר ממניעת סכנה. ולומר שיעזוב את הבית או ינעלו בחדר עם הילד וישמרוהו כל השבת זה שעת הדחק וצורך גדול. ואף לגבי מוקצה מצינו שהתירו להזיז את הקוץ ואת הזכוכית וכו'.