להניח קוגל בשבת בבוקר על הפלטה

שאלה:

האם מותר להניח קוגל אטריות או תפו"א בשבת בבוקר על פלטה של שבת

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה כידוע יש דעות חלוקות והארכנו בזה פעמים רבות כאן באתר.

באופן עקרוני הרי יש איסור חזרה האוסר להניח בשבת מאכל אפילו הוא יבש ומבושל כל צרכו, על גבי האש אפילו היא גרופה וקטומה, משום שנראה כמבשל. ועל פי זה אסרו רוב פוסקי זמנינו להניח קוגל כזה ישירות על הפלטה, הגרי"ש אלישיב הצריך להניח על כלי עם אוכל, כמו מיחם המים, ועל פי הביאור הלכה בסי' רנג בשם הפרי מגדים, והמנהג הרווח בזה כדעת הגרש"ז אויערב ועוד להניח על גבי צלחת הפוכה או מחבת שבכך אינו נראה כמבשל כיון שמרחיק את המאכל ממקור החום. אמנם דעת הגר"ע יוסף שכיון שפלטה מיועדת לחימום מאכלים ולא לבישול, אחן דינה ככירה ומותר להניח עליה מאכל יבש בבשת בלי הפסק. וכל אחד יעשה בזה כהוראות רבו.