אכילת מאפה אורז (שברכתו "מזונות") לפני מנחה/ערבית

שאלה:

שלום כבוד הרב.

בבית, יש כמה מבני המשפחה (ואני בכלל) סובלים מאלרגיה לגלוטן (למשל).
ולכן, אנחנו עושים בבית כל מיני מזונות עשויים מאורז, בטטה, תירס, שקדים וכו׳, כדי שכולם יוכלו לאכול אותם.
ולפעמים, יש מאכלים כאלה שהברכה הראשונה שלהם היא "בורא מיני מזונות", מאחר והם מכילים רוב אורז.

וכידוע, אין לאכול לחם או מאפים מחמשת מיני דגן, לפני עשיית מצווה (הנחת תפילין, נטילת לולב…) או לפני תפילת מנחה או תפילת ערבית, חוץ מפירות ושאר מיני מאכלים שאינם עשויים מחמשת מיני דגן.

ופה יש בעייה, כי מצד אחד אנחנו עושים מאכלים שמכילים רק אורז (למשל), אבל מצד שני, הגם שבירכתו הראשונה היא "מזונות", אינו מכיל משהו מחמשת מיני דגן.

ולכן רציתי לשאול את הרב: האם מותר לאכול כל מיני מאכלים של אורז לפני תפילת מנחה או ערבית, בידיעה שהברכה הראשונה שלהם היא "בורא מיני מזונות"?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

מותר לאכול מאכלים אלו לפני מנחה וערבית גם יותר מכביצה, אפילו תבשיל מזונות מותר לאכול, כמבואר במשנה ברורה בסי' רלב ס"ק לד, רק מאפה מחמשת מיני דגן החמירו בו שלא לאכול יותר מכביצה.