שימוש במגבונים לחים בשבת

שאלה:

שלום,
איך מותר להשתמש במגבונים לחים בשבת לטיפול בתינוק אך אסור למבוגר להשתמש? הרי אם זה מוקצה אז זה מוקצה לא?

תשובה:

אינני מכיר את ההבדל הזה שציינת, לדעת רוב פוסקי זמנינו מגבונים לחים מכל סוג שהוא אסורים בשימוש בשבת, גם לצורך תינוק, ראה בביאורים שבסו”ס ארחות שבת בהרחבה, ולדעת הגר”י נובירט יש להקל רק במגבוני נייר ולא בד, וכמדומני שכמעט כל המגבונים הנמכרים הם מבד ואסורים גם לדעתו, וראה כאן בהרחבה בענין. בשעת הצורך ניתן להשתמש או בבידן או בתרסיס נוזלי שניתן להתיזו על גוף התינוק ולנגבו בטישיו רגיל [ניתן לרוכשו ברשתות השיווק באיזורים החרדים].

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. איני מבין את החילוק בין מגבוני בד לנייר, הרי מגבוני נייר סופגים ונסחטים בדיוק כמו מגבוני בד.
    הכרעת ההלכה המקובלת בימנו היא שאדם יסחט 20-30 מגבונים מערב שבת ויניח בשקית,כך נשמרת הלחות ואז משתמש בשבת בעדינות.

  2. ההבדל הוא ביחס לדין כיבוס שיש בסחיטה. אבל נכון הדבר שרבים מחמירים גם בנייר, ונראה לי שכך המנהג הנפוץ אצל בני תורה.
    העצה שהזכרת לקנח בעדינות וכו' לא מובנת לי ולא פרקטית בעיני, ממה נפשך אם נסחט מה עוזר שסחטת חלק לפני שבת, ולקנח בעדינות זה למרוח ליכלוך, אין כזה דבר… כשמקנחים צריך להפעיל קצת כח וזה סוחט.

  3. הרב אופיר מלכא חקר את הנושא לעומק,והתשובה היא שכשסוחטים מגבונים לפני השבת, הם נותרים לחים באופן שכשמקנח בעדינות אז לא פסיק רישא שיסחט וגם אינו מתכוון לסחוט,ואז מותר לכתחילה.
    אם לא תסחט לפני שבת אז פסיק רישא שיסחטו.
    ועוד דבר, הרב מלכא מחלק בין הנוזל שספוג בתוך המגבון לבין הלחות שטפוחה על גבי המגבון כך שכשמקנח בנחת עם מגבון ועוברת לחות לגוף,אין זה כי הנוזל שטפוח על פני המגבון ולא הנןזל שבלוע בו.

  4. מסופקני מאוד בכל המציאות הזו האם היא נכונה וכיד ניתן לבודקה ויצד ניתן לקנח תינוק בעדינות בלי לסחוט.
    זה מזכיר לי מה שיש שאמרו שבמכונות גילוח מסויימות אפשר להתגלח אם לא לוחצים על הפנים… אני משוכנע שמי שכתב כזה משפט לא התגלח מעולם…