בצל שנחתן בסכין חלבי והוכנס לסיר עוף

שאלה:

מחבת חלבית שאינה בת יומה שטוגן בה בצל ולאחר מכן הועבר הבצל לסיר בשרי שאינו בן יומו והוסיפו לו חתיכות עוף מה דינו של האוכל והסיר הבשרי?

תשובה:

שלום וברכה

מנהג בני אשכנז שהבצל הזה חלבי לגמרי, וכיון שהתערב בעוף, המאכל נאסר וגם הסיר טעון הגעלה, אלא אם כן יש פי שישים בעוף כנגד הבצל, אני מניח שאין. לגבי מנהג בני ספרד בענין זה:

בדעת השולחן ערוך בזה יש כמה סתירות וספק גדול, הכרעת הגאון רבי עובדיה יוסף זצ”ל להקל בענין באינו בן יומו, ולכן הבצל נחשב עדיין פרווה כי מן הסתם הסכין לא היתה בת יומה, בכלי בן יומו ודאי יש להחמיר לכל הדעות. כמו כן, הבן איש חי בפרשת קרח החמיר בזה מאוד גם בכלי שאינו בן יומו וכדעת הרמ”א בסי’ צה, ולא התיר אלא במקום שיש הפסד מרובה, ולכן גם לספרדים יש להחמיר ולהגעיל את הסיר.

ראה יביע אומר ח”ח או”ח סי’ מג בהרחבה.