תלישת שערה בטעות בשבת סחיטת שער בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה,
כאשר שוטפים את השיער בשבת, או מסתרקים במסרק רך ויכול להיות מצב ששערה נתלשת בטעות , האם זה נחשב איסור?

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה לא רוחצים את הראש בשבת מחשש שמא יבואו לידי סחיטה, אף שהספרדים הקלו בזה יותר [כמובן בלי לסחוט]. ולעצם שאלתך, מה שאינו פסיק רישא, כלומר לא בהכרח יתלש – אין לחשוש.

סחיטת שיער אסורה בשבת מדרבנן, וזו אחת הסיבות שנהגו שלא להתקלח, או לטבול שלא לצורך. וניגוב שיער רטוב במגבת – יש אומרים שמעיקר הדין הדבר מותר, כיון שזו סחיטה 'כלאחר יד', וגם אין זו דרך סחיטה, שהרי המים נספגים מיד במגבת, אך למעשה צריך לנגב בנחת ולא בחוזקה. ויש אומרים שרשאי רק להניח את המגבת בנחת על שערותיו. ויש מתירים לנגב אף בחוזקה, כאשר המים נבלעים מיד במגבת, ואינם מרובים עד כדי שיהיה חשש סחיטה במגבת עצמה. ויש שהורו להִמנע לחלוטין מניגוב השיער.

ויש שכתב שאיסור סחיטה בשיער נאמר רק על מקום של ריבוי שיער, ובאופן שהשערות מתקבצות זו לזו והמים נראים כבלועים בהן, אבל במקום שאין ריבוי שיער אין איסור סחיטה, ולכן מותר – לדוגמה – לרחוץ ידיו ולשפשפן ולנגבן בחזקה, ואין איסור סחיטה בשיער שעל גב היד. ראה משנ"ב שכ, נה; ביאורים ומוספים דרשו, 46-47.