פירות שמיטה לבעלי חיים / גרם הפסד פירות שביעית

שאלה:

האם מותר לתת פירות שמיטה (נוכרי או אוצר בי"ד) לבע"ח שאנו מגדלים בבית, כאשר הם במצב שברגיל לא ראויים למאכל אדם (מאוס-נגוס/ חצי מקולקל/ וכו') תודה.

תשובה:

שלום וברכה

מאכל שהתקלקל מעט ועכשיו הוא ראוי לבהמה בלבד, מותר ליתנו לבעלי חיים, ואדרבה, יש שאסרו לאדם לאוכלו… מאכל שראוי לאדםן רק שלא מתחשק כל כך לאוכלו, אין לתת לבעלי חיים.

מקורות:

ראה חזון איש סי' יד ס"ק י שאסור לאדם לאכול פת מעופשת של שביעית, כי הוא גורם בכך הפסד לפירות שביעית, הוא לא נהנה באכילתו ומפסיד לבהמה…

אגב, חידוש מיוחד חידש הגרי"ש אלישיב, שהואיל ולדעת המהרי"ט מותר לגרום הפסד לפירות שביעית, ורק להפסיד בידים אסור, אף שבדרך כלל מחמירים שלא כדבריו, כאשר מדובר בדבר שבני אדם לא יאכלו אותו, למרות שהוא ראוי לאכילה, כמו מאכל נגוס, שאינו מקולקל אבל אף אחד לא יאכל ממנו, מותר לגרום לו הפסד אבל לא לעשות זאת בידים ממש. כלומר לא לזרוק לאשפה, ולא להניח בתוך האבוס של הבעלי חיים אולם מותר להניח על ריצפת החצר שבעלי חיים יבואו ויאכלו.