צירוף למנין ילד עם ספר תורה

שאלה:

שלום
אני מתפלל במניין שלפעמים יש רק תשעה אנשים ומה שהם עושים הם לוקחים ילד בגיל 10 ונותנים לו להחזיק תנ״ך ואז כביכול יש מניין.
האם יש מקורות לדבר הזה?
מה הלכה לגבי זה?

תשובה:

בפוסקים נחלקו אם בשעת הדחק ניתן לצרף ילד שאינו בר מצוה, כשהוא אוחז חומש או ספר תורה בידו.

סבי ז"ל סיפר לי שבימי ילדותו בשווייץ נאלצו לעשות זאת לפעמים, אבל במקומות יהודיים כמו במדינת ישראל או בריכוזים היהודיים אצלכם בארה"ב ברור שאין להקל בזה, בקצת טורח מגיעים לבית כנסת אחר שיש שם מנין מבוגרים.

מקורות:

ראה תוס' ברכות מח א, ולהלכה ראה במשנה ברורה סבי' נה ס"ק כד מדברי המגן אברהם שבשעת הדחק נהגו להקל בזה, כשיש תשעה מבוגרים וילד אחד עם ספר תורה בידו, וע"ע שו"ע הרב שם סעי' ה ושו"ת מהרש"ם ח"ג סי' קסב ושו"ת חלקת יעקב ח"א סי' צג, ושו"ת אגרות משה ח"ב סי' יח, אולם כמובן הכל רק בשעת הדחק ממש, שאין עוד מבוגר ויש חשש שיבטל המנין וכו'. ויש שהחמירו בזה וכתבו שלא לסמוך על כך אפילו בשעת הדחק, ראה משכנות יעקב סי' סט, משיב דבר סי' ט,  ערוך השולחן סי' נה סעי' י, ישכיל עבדי ח"ה סי' ח ויסיע אומר ח"ד סי' ט. גם לדעת המקילים יאמרו רק את הקדישים המחוייבים ולא קדיש יתום וכיוצא בזה.