חתיכה נעשית נבלה [חנ"נ] בשאר איסורים

שאלה:

שלום וברכה
הלכה למעשה. חתיכה בשר חמה מאד שנפלו עליה כמה טיפות דם ונספגו בה, והחתיכה נפלה לסיר בשר חם, איך משערים את הביטול ב60? לפי הטיפות או לפי גודל החתיכה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

השו"ע והרמ"א נחלקו בסימן צב סעי' ד האם דין חתיכה נעשית נבלה, לפיו כל החתיכה שנאסרה נחשבת דבר האסור לענן שיעור הביטול, זו הלכה מיוחדת בבשר וחלב, שם אכן הכל הוא איסור, או גם בשאר איסורים כמו חלב [ח' צרויה] או דם. השו"ע מיקל והרמ"א מחמיר. יש סתירה בדעת השו"ע מה דינה של החתיכה עצמה, האם היא נעשית מותרת מחמת הביטול או שרק לגבי שאר התבשיל יש היטול, ראה בהרחבה בש"ך שם ס"ק יא. בדעת הרמ"א ראה ש"ך שם ופמ"ג ס"ק יב אם האיסור הוא מהתורה או מדברי חכמים.