מוזיקה בספירת העומר בבר מצוה שלא בזמנה עם סיום מסכת

שאלה:

כאשר עושים בר מצווה שלא בזמנה בימי הספירה עורכים סיום מסכת במהלך הערב כדי להתיר שמיעת שירים , האם מותר להשמיע שירים מתחילת האירוע ?

תשובה:

שלום וברכה

עד כמה שהתכנסו לשם סעודת המצוה, ומכריזים כבר בתחילה שעוד מעט יערוך חתן הבר מצוה סיום מסכת והסעודה כאן היא גם עבור שמחה זו של מצוה, אפשר מוזיקה כבר בתחילת הסעודה.

אגב, על מוזיקה בסיום מסכת בספירת העומר נחלקו הדעות, האשכנזים מחמירים בכך ובין הספרדים נהגו יותר להקל, ומכל מקום בצירוף הבר מצוה יש יותר להקל, בודאי לספרדים.

מקורות:

על מוזיקה בבר מצוה והחילוק בין אם היא בזמנה או לא:

ביש”ש ב”ק ז,לז מבואר שסעודת בר מצוה סעודת מצוה היא, ובשאר סעודות מצוה, משמעות דברי המ”ב תצג,ג שמותר לעשות ריקודים ומחולות, וכך כתב האגרות משה או”ח ב,צה ואבן העזר א,צז וכן במשנה הלכות ו,קט ויחוה דעת ו,לד. אך המנחת יצחק א,קיא מביא דברי הדעת קדושים שאוסר, וכן כתב בשו”ת שרגא המאיר ב,יג ובחבלים בנעימים ד,יא. וכאשר זה לא ביום הבר מצוה ראה בהליכות שלמה פרק יא סעיף יז ובהערה 65.

על מוזיקה בסיום מסכת בספירת העומר:

משמעות דברי המ”ב תצג,ג שמותר לעשות ריקודים ומחולות אלא שנהגו לאסור, וכך כתב האגרות משה שם, וראה יחוה דעת שם שמנהג הספרדים להקל. אך כאמור המנחת יצחק  מביא דברי הדעת קדושים שאוסר, וכ”כ בסידור היעב”ץ והוא ביפה ללב סי’ תס.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם בבת מצווה בו ביום עושה אבא של הילדה סיום מסכת ללא מניין יהיה מותר מוסיקה שהיא לא תזמורת אלא דיג'י?

  2. בת מצוה אינה סעודת מצוה כלל, וסיום מסכת כפי שציינו נהגו בודאי האשכנזים לאסור, כך שאין להקל בדבר.