לתרומות לחץ כאן

אמירת לכפרת פשע בשנה מעוברת / מכירת חמץ

שאלה:

1. האם אומרים לכפרת פשע במוסף בשנת עיבור בראש חודש ניסן או רק עד ראש חודש אדר ב'
2. מי שלא מוכר חמץ גמור האם אפשר לא למכור ולהשאיר בקבוק סגור של רוטב טריאקי שמכיל למשל עמילן מעובד וכו'

תשובה:

יש בענין זה מנהגים חלוקים, יש שנהגו לומר בכל ראש חודש "ולכפרת פשע", ויש שנהגו לאומרו רק בשנה מעוברת, ובשנה מעוברת עצמה, יש שהיו נוהגים לאומרו בכל השנה – מתשרי עד תשרי – ויש שנהגו לאומרו רק עד לאחר חודש אדר ב' – אז ניכר שהיא שנה מעוברת, וכך הוא המנהג הרווח בקהילות אשכנז יש שנהגו לאומרו רק באדר ב'. להלכה כתב המשנה ברורה שכל מקום ינהג כפי מנהגו.

הטעם למנהג זה, לפי שבברכה זו יש י"ב בקשות כנגד י"ב חודשי השנה, ולכן, בשנת העיבור נהגו להוסיף בקשה כנגד החודש הנוסף, וגם כדי שלא יטעו בקביעת מועד חג הפסח.

עמילן יש לו מקורות שונים ולא בהכרח שהוא חמץ, אני משתדל לא להשאיר בבית מה שמכיל עמילנים, אבל כל אחד יחמיר בזה כראות עיניו, אין בזה כלל הלכתי מאחר שמעיקר הדין המכירה מועילה וכאן זה ספק חמץ שעל ידי תערובת.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' תכג ס"ק ו, כף החיים שם ס"ק יח, ס' ארחות רבינו ח"ג עמ' רנד שהמהנהג לאומרו עד ראש חודש ניסן ולא עד בכלל, וכ"כ בס' רבבות אפרים ח"ה סי' שד בשם הגר"מ פינשטיין. על המנהג לאומרו רק באדר ב', ראה ירושתנו ח"ג עמ' קלט.

בסידור דעת קדושים תמה, מפני מה אומרים זאת מראש השנה ולא מניסן עד ניסן, ותירץ, שהואיל והזמן המוקדם ביותר בו ניתן לעבר את השנה הוא בראש השנה, שהו הזמן המתאים להתחיל באמירת בקשה זו.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל