שבירת תבנית אפייה חד פעמית בשבת

שאלה:

תבנית אלומניום שיש בה עוגה או קוגל
האם מותר לחתוך את העוגה או הקוגל, יחד עם התבנית,
כדי לחלוק לשני חלקים?
נחשב סותר את הכלי (שהיה מקודם שלם)?
למרות שזה כלי חד פעמי ( כי עומדת לזריקה לאשפה)
2- פח אשפה שנתמלא עם אשפה שהיא מוקצה
כגון כלים חד פעמיים שזה ממלא נפח גדול,
האם אסור לדחוס את האשפה (המוקצה)
ברגלו כדי שיוכל להכניס שם עוד אשפה?
דחיסת האשפה ברגל הוי טלטול מוקצה כדרך.
וגם יש לדון משום סותר כלי כשדוחק הכלים בכח ומשברן?
3- טלטול אבן ברחוב שמפריע להילוך ע"י רבים , ע"י רגלו,
האין לטלטלו ברגלו, כי כך הדרך בימי החול
לטלטל ע"י רגלו , ואין מתכופפין להזיז את האבן?

תשובה:

שלום וברכה

1. בס' פסקי תשובות סי' שיד הערה 109 נוקט שתבנית חד פעמית זה כמו כל עטיפה בעלמא שבטלה למאכל ומותר לחתוך כדי לחלק בין אנשים וכדומה. אמנם נראה שזה נכון בתבנית אינגליש קייק קטנה שאנשים באמת זורקים אחרי פעם אחת ולא שומרים, אבל יש תבניות גדולות שאנשים רגילים לרחוץ ולהשתמש פעם נוספת ובאלו נראה לי להחמיר.

2. אחרי שנזרק לאשפה וכבר קצת מקומט וגם הוא רק מקמט ולא קורע נראה להקל.

3. זה שגם ביום חול אדם לפעמים או לרוב מתעצל, זה עוד לא נהפך להיות טלטול כדרך.