מה למדו לפני 1000 שנה

שאלה:

שלום,
איזה תורה למדו לפני 1000 שנה?
לא היה רמב"ם, לא היה רש"י וכן הלאה. וכמובן שלא לדבר על האחרונים…
אז נערים בגיל 12 נכנסו לבית מדרש, ומה בדיוק הם למדו? אך ורק תנך, משנה, מה שהיה להם מהתלמוד (שכן קשה להאמין שהיה את כל התלמוד בכל מקום), המדרשים שהיו עד אז וזהו?
ואחרי שסיימו את כל זה, פשוט עשו על זה חזרות וזה בעצם היה כל התורה?

תשובה:

שלום וברכה

שים לב, שכל הגמרא והמשניות בידינו באו לנו מאותם בתי מדרש שאתה מתאר… כלומר הם לא גרסו פסוקי תנ"ך והלכו הביתה… היתה להם יכולת לימוד ופלפול בלא ספרים, מתוך היקף עצום של ידע, כללי לימוד ויכולת העמקה, כך שאותם בתי מדרש הם שיצרו ובנו לנו את כל השדרה האדירה הזו של התורה שבעל פה המוכרת לנו, המשניות הגמרא דברי הגאונים ואחר כך הראשונים. אנו היום יודעים קצת ללקק ממה שהם יצרו ועשו…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כמובן תמיד למדו את התורה שבעל פה הזו, התפתחות הכתיבה נעשתה בהתאם לצורך להתחיל לכתוב דברים שניתן היה לזכור ולהבין ללא הכתיבה, העיקרון הוא אחד.