בצל חלבי במאכל פרווה שהתבשל בכלי בשרי

שאלה:

חתכתי בצל בסכין חלבי, ונתתי בתבשיל פרווה, שהתבשל בקדירה בשרית (אין ס' בתבשיל נגד טעם החלב הבלוע בבצל) האם נאסר התבשיל
מה הדין בקדירה בשרית ב"י ומה"ד באינו ב"י
(אשמח אם אפשר לפרט את המקורות – בתודה מראש)

תשובה:

אני מבין שלא הכנסת את הבצל לכלי הבשרי, אלא רק למאכל שהתבשל בו. באופן זה אין חשש. למנהג בני ספרד, אם בישלתי פרווה נניח תפוח אדמה בסיר בשרי שאינו בן יומו מותר לכתחילה לערבו עם חלב, ואם הכלי בן יומו נקטו אחרונים רבים בדעת השו"ע שאין לערב לכתחילה אבל בדיעבד מותר לאכול אפילו עם חלב ממש. למנהג בני אשכנז אין להקל בבן יומו אפילו בדיעבד ובאינו בן יומו רק בדיעבד. כאן שמדובר לא בחלבי ממש אלא בבצל שנחתך בסכין חלבי שראשית איני בטוח עד כמה הוא חלבי, ושנית, מן הסתם אינו בן יומו, אף שבדבר חריף מחמירים גם באינו בן יומו אבל זה כבר כאן חומרא על חומרא וגם לבני אשכנז הייתי מתיר בדיעבד את המאכל, ובודאי אינו אוסר את הכלי.

ראה כל הפרטים בשו"ע בסי' צה-צו.