פלסטר בשבת

שאלה:

שלום,
האם מותר להשתמש באגד ( פלסתר) בשבת? באיזה מקרים מותר ובאיזה אסור?
2. שאלה נוספת לגבי טלטול מן הצד, בשבת לפני כשבועיים שהינו בהכנסת אורחים בעיירה בדרום פולין , כמובן שנזהרנו לא לטלטל שם דבר מחוץ לתחום של רשות היחיד, אך לדאבוני גיליתי לקראת תום השבת, שבמקטורן שלבשתי היה חור בכיס ונכנסה לתוך המעיל בבטנה הפנימית אוזניות וכן מסכה ישנה של קורונה, מיד טלטלתי אותן מחוץ לזקט , מה הדין במצב כזה? הרי מדובר בעצם בטלטול מן הצד בשוגג, אינני יודע אם כאשר טיילנו מחוץ למקום זה נקרא כרמלית או שיש לזה דין רשות הרבים? יש לציין שבשבת טיילנו מעט ועברנו כביש ראשי שהיה ליד האכסניה בכדי לעבור לצד שמעבר.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

בפלסטר מותר להשתמש רק כאשר אתה מדביק אותו על הגוף עצמו ולא שידבק על הפלסטר, כי דיבו של נייר לנייר אסור בשבת. כמו כן ראוי להכין אותו לפני שבת, לפתוח ולסגור את הפלסטר.

הנושא של טלטול מן הצד יותר שייך לנקודה של המוקצה, אבל לגבי ההוצאה זה אמנם הוצאה שלא כדרך – בשינוי שאסורה רק מדרבנן, אבל היא אסורה. אבל זה היה שוגג גמור, והוא רחום יכפר עוון.

שתהיה שנה טובה ומתוקה.