מרבה מחילה לחטאים, וסליחה לפושעים

שאלה:

שלום רב כבוד תורתכם,

שאלה על מידת הסלחנות שאמורה להיות בנו בדורינו על מעשיהם של פושעים ופשעים בעם ישראל.

הבולט לשאלה זו, יהיה ישמעאל בן נתניה שפשעו הביא לתקנן בעם ישראל תענית המלווה בואו של יום כיפור בכל שנה ובםרט בעודו המלך בשדה.

אסתלק מחשש להתנשאות עם הגשת השאלה, לש"כ אציין שאת חרפתי שלי שעדיין לא כיסיתי. וודאי שלא לי לבקש להיות בנעליהם של כל אחד מהשמות הנ"ל. בחסות האנונימיות אוכל לברר את השאלה המעניינת.

האם ביום כיפור והימים שלפניו נדרשת מאיתנו איזו מידה של סלחנות גם לשמות "מוכרים" נוספים כמו אחר, צבי, רודפי דויד המלך, המרגלים, קורח וכו'. למשל כשצצה מחשבה על מעלליהם, ובפרט במקרה של ההתנקשות בגדליה בן אחיקם.

תודה רבה לרב.

דבר נוסף וברוח הימים, סליחה אם יש באלו משאלותיי טורח חריג, אריכות מגרעת, אי נעימות כלפי ת"ח. סליחה ומחילה. אשמח ללמוד, לאזן ולשפר.

תשובה:

שלום וברכה

אין סיבה שתהיה לנו בימים אלו סלחנות לחוטאים, יש מצוה "משנאיך ה' אשנא", אלא שבאופן כללי חשוב שנעסוק כל אחד בבדקי נפשו ולא נכה על ליבותיהם של אנשים אחרים, פשוט משום שיש לנו הרבה מה לעשות בעצמנו..

שנזכה לעשות את הטוב והישר.