עץ שניטע בשביעית באיסור

שאלה:

שלום,
ידוע שעץ שבמזיד ניטע בשמיטה צריך לעקרו. והשאלה היא:
עד מתי מחוייב רק בשנת השמיטה ? אם נניח לאחר שנה גיליתי או לאחר שנתיים, או שלוש או חמש גילתי שהעץ נטעו אותו בשמיטה מה הדין? האם חייב לעקרו?

שאלה נוספת:
האם החיוב לעקור חל על מי ששתל את העץ או על בעל הבית? לדוגמא אדם שעבר לגור בבית ומגלה שבמזיד שתלו עץ בשמיטה, האם עכשיו בעל הבית מחוייב כיוון שהשטח בבעלותו עכשיו, או שזה שנטע את העץ מחוייב? או בעל הבית הקודם?

שאלה 2:
ידוע שדווקא לנטוע ולזרוע אסור אבל אם רוצים לעקור עץ סרק בשמיטה, לצורך בניה וכדומה.. ממש לעקור את כולו, האם מותר. והאם מותר ע"י יהודי?

תודה רבה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אין הגבלת זמן לחיוב זה.

בירושלמי שביעית פרק ב הלכה ד יש ספק כאשר הנוטע מת אם היורש חייב לעקור את העץ, והרמב"ם פרק ג הלכה יא פסק לחומרא שחייב לעקור, ולכאורה הוא כך גם בלוקח שקנה ממנו את הבית. אמנם הגר"א גרס מותר לקיימו, אבל הרמב"ם כאמור נקט לחומרא.

בנוגע לעקירת עץ סרק לצורך בנייה, כיון שהמטרה אינה הכשרת הקרקע לזריעה אלא לבנות, האיסור הוא רק מצד מראית העין, ולכן אם יביאו את חומרי הבנייה קודם למקום וכו' וזה יהיה ניכר – מותר, כך הורה הגרי"ש אלישיב לגבי שאלות דומות.

אפשר גם על ידי יהודי באופן זה.

ברכה והצלחה.