חרישה בשביעית לשיטת הרמב"ם

שאלה:

הרמבם כתב בספר המצות חרישה בשביעית דאוריתא,ואילו ביד החזקה כתב,חרישה בשביעית מדרבנן,ומכים אותו מכת מרדות, כיצד מתיישבים הדברים.תודה וישר כח

תשובה:

שלום וברכה

בעת כתיבת המבוא לרמב"ם המבואר שמיטה ויובל בהוצאת עוז והדר היתה המסקנה על פי ברי הרמב"ם ביד החזקה פרק א' הלכה א', שהחרישה אסורה מהתורה, שכן נקט שהפסוק בחריש ובקציר תשבות מדבר על איסור עבודת הקרקע בשמיטה, ולפי זה מה שאמר בהלכות הבאות הוא רק שאין לוקים על החרישה, וממילא יתיישבו הדברים. אריכות דברים בעצם הנושא והשיטות השונות, ראה שם. ובכלל, זה ספר מצויין ללומדי שביעית ובכלל למי שרוצה להעמיק בדברי הרמב"ם.

שבת שלום.