תפילה בשבת

שאלה:

שלום לרב, יש לי כמה שאלות:
א. אם אני באמצע תפילת 18 אחרי יהיו לרצון ואומרים קדושה אני צריך גם להשתחוות בברוך או להרים עקבים בקדוש?
ב. בתפילת ערבית בשישי בערב באיזה קטע בתפילה צריך לקום לתפילת 18? אם סיימתי תפילת 18 והש"ץ כבר בברכת מעין שבע אני צריך להקשיב לו או להגיד יום השישי ויכלו…?
ג. בעלינו לשבח אם לא הספקתי לסיים והש"ץ כבר אומר קדיש אני צריך/יכול להשלים אחרי שהוא מסיים?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

1. אם במקום בו אתה נמצא מותר לענות מותר גם להתרומם כל אחד כמנהגו.

2. כשמסיימים ברכת השכיבנו קמים לקדיש ושמונה עשרה. יש להקשיב לחזן לברכת מעין שבע, ואחרי התפילה תבקש ממישהו שיאמר איתך יחד ויכולו, כיון שנהגו לומר זאת דוקא בשנים דרך הגדת עדות.

3. בודאי, תאמר עלינו לאחר התפילה. לא צריך לזה מנין וחזן.