גזירת חוט בציצית / מנהגים שונים בציצית / איך מכבסים טלית צמר?

שאלה:

שלום כבוד הרב,

האם מותר לגזור במספריים רגילים חתיכת חוט הפתיל של ציצית שהתחיל להיפרם?
*חלק אומרים שאסור עם מספרי מתכת וצריך רק עם מספריים קרמיות, אך אין לי קרמיות והן עולות קרוב ל100 שקלים.

כמה לדעתך צריך שיהיה ליהודי טליתות קטנות של צמר? לקחתי על עצמי ללכת עם ציצית צמר ולא עם ציצית גופיה של כותנה.
בינתיים יש לי 4 ציציות צמר, 2 קשר אשכנז רגיל ו2 קשר חב"ד (אהבתי את מראה הקשר; האם מותר לי ללכת פעם כך ופעם כך, זה לא "לא תתתגודדו")?

תודה הרב,
מחילה על השאלות המרובות הבוקר

תשובה:

שלום וברכה

מדובר במנהג בלבד ולא איסור. נהגו אם אפשר לא לחתוך במספרי ברזל אלא בשיניים, ראה משנה ברורה סי’ י”א ס”ק ס”א והובא במגן אברהם שם בשם השל”ה והמטה משה, ויעוי’ שם שרמזו לזה מהפסוק ‘לא תניף עליהם ברזל’ ומנין ל”ב חוטי הציצית עולה כמנין ל”ב השיניים שיש לאדם.

ארבע ציציות זה בסדר גמור, רקשים לב שהכביסה צריכה להיות עדינה אולי אפילו ביד, בגד צמר רגיש מאוד. גם כדי שלא יצהיב אחרי זה עושים עם חומר שנקרא "זיץ". אגב, בזמן הכביסה את החוטים תשים בשקית ניילון קטנה ותסגור היטב בגומי שלא יפרמו.

אין בזה לא תתגודדו, אבל אין טעם בנושא הלכתי לעשות פעם כמנהג זה ופעם כזה, הרי מדובר בנושא רציני של איך עושים ציצית… צריך להיות מנהג קבוע וכיון שאתה אשכנזי תעשה כמנהג אשכנז.

בהצלחה רבה מאוד ושבת שלום.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. הערה בקשר לכביסה: את חוטי הציצית אפשר לשים בגרב ניילון לבנה (כמו של הילדות) וככה גם חודר להם מים שיתכבסו ויתנקו, את הגרב אפשר לקשור בגומיה מבד מלמעלה שלא תפתח בכביסה
    (בחלק מהמכונות יש אפשרות למצב עדין לכביסה "צמר" ומכבסים עם חומר שנקרא "שמפו טקסטיל")
    בהצלחה!