פתיחת סתימה בצינור מזגן בשבת

שאלה:

מזגן שנסתם לו הצינור ניקוז מים בשבת ,האם כדי לפתוח, מותר לנשוף לתוך הצינור ואח"כ לשאוף דבר שיוצר ואקום וגורם לפתיחת הסתימה . (לגבי מוקצה הפעולה תעשה בשינוי)?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה, כאשר זה נעשה בשינוי של ממש [ולא רק מצד מוקצה אלא מצד עצם הדבר ועצם התיקון] זה בכלל ההיתר המובא בשולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שלו סעיף ט:

"צנור המקלח מים מן הגג שעלו בו קשים ועשבים שסותמים ומעכבים קילוחו ומימיו יוצאים ומתפשטים בגג ודולפים לבית, ממעכן ברגלו בצנעה, דכיון דמתקן על ידי שינוי הוא, שאינו עושה אלא ברגליו, במקום פסידא לא גזרו רבנן".

ראה עוד בענין דומה בס' ארחות שבת פרק ח הערה לח השיטות בזה.