האם מצה נחשב פת הבאה בכיסנין?

שאלה:

שלום, שמעתי שיש אומרים שאין לטורטייה (בלילה עבה) צורת הפת מחמת דקותו. האם יש לחוש בזה גם במצות מצוה? יש מקומות שעושים אותם מאד דקות, אפילו יותר דקות מהטורטיות.

תשובה:

שלום וברכה

נכון הדבר שאחד מתנאי פת הבאה בכיסנין הוא שיהיה המאכל דק ונכסס, ועל פי זה נהגו הפרדים בכל השנה לברך מזונות על מצה, כמו על קרקר, ומחמת שיש לה את אחד מתנאי פת הבאה בכיסנין. אעפ"כ בפסח נהגו לברך עליה המוציא ולקיים בה את המצוה, כיון שבחג היא הלחם העיקרי ומקבלת חשיבות. הרעיון שעומד מאחורי הדברים, הוא שכללי פת הבאה בכיסנין הם בסך הכל סימנים להגדרה שלא מדובר בלחם עיקרי המיועד לשובע, אלא כמשהו שבא לתענוג, וכאן בפסח שזה הלחם, הרי שהסימן הזה אינו משקף את המציאות והברכה היא המוציא [אשכנזים סומכים על סברא זו כל השנה, אף שהמצה אינה הלחם העיקרי, ומברכים על מצה המוציא כמו על לחם].