תפילת אבל בבית הכנסת בימי השבעה

שאלה:

בוקר טוב כבוד הרב,
האם אבל על אח היושב שבעה לבדו בביתו ( אשתו וילדיו של הנפטר יושבים בביתם) יכול להתפלל את תפילות ימי השבעה בבית הכנסת ( בית הכנסת קרוב מאד לביתו, והמניין בבית הכנסת מצומצם, ויש אנשים שבימי הקורונה לא מעוניינים להתפלל בדירה קטנה וצפופה), כך שלא בטוח שיהיה מניין גם בבית הכנסת וגם בבית האבל – כלומר האם האבל רשאי לכתחילה להתפלל במניין בבית הכנסת את 3 התפילות ביום ?

תשובה:

הפוסקים נחלקו אם מותר לאבל לצאת לבית הכנסת כשאין לו מנין בביתו, כדי שלא יבטל כל השבוע מקדיש וקדושה, למעשה המנהג הרווח שלא ללכת לבית הכנסת, ואם יש לו בית הכנסת בחצר שלו שאינו צריך לצאת לרשות הרבים יש יותר להקל. כמובן שאינו יושב שם על כסא רגיל.

בשורות טובות.

מקורות:

פתחי תשובה יורה דעה סימן שצג ס"ק ב

לבהכ"נ בס' חכמת אדם בקונטרס מצבת משה סי' ח' כתב דזה עפמ"ש בסימן שע"ו שמצוה להתפלל בבית האבל וא"כ יש שם עשרה אבל במקום דאי אפשר לכנוף עשרה ויתבטל ע"ז מקדיש וקדושה וברכו מותר לילך אך במג"א סי' תרצ"ו סק"ח וי' משמע דמתפלל ביחידי כו' ולכן אם יש מנין נגד ביתו באותו חצר לכ"ע מותר עכ"ד ע"ש:

על כך שהמנהג הרווח שלא לצאת, ראה קיצור דברי סופרים אבלות פרק מב סעי' סד-סח.