בירור העניין

שאלה:

שלום וברכה!
אני מאתמול בערב מזועזע מהמקרה של חיים ולדר, קשה לי להכיל את זה כי גדלתי עליו והערכתי אותו מאוד.
רציתי לשאול עניינית ושכלית
א. יש משמעות לפתק שהשאיר לפני שהלך לעולמו, שהוא הלך להזמין את שמואל אליהו לדין תורה בשמים וכו', ושהוא לא יכל לסבול את השקר הנורא בדבר ששמר עליו כל חיו, וכו'.
ב. איך פשוט מעכלים את העניין, זה קשה
א. החוסר ברירות.
ב. עצם המקרה, שזעזע אלפי אנשים.
ג. הקרירות של הרב שמואל אליהו, לכל העניין שאמר אני מצטער שבחר בדרך זו, יכל לחזור בתשובה, שעה אחר המקרה..אני לא מבין איך רב בישראל, או אדם אפילו פשוט יכל ככה לנהוג, מה זה החוסר רגישות הזו.
אשמח לתשובה, כתבתי מצער גדול, ומחוסר הכלת המציאות.
אשמח לתשובה שמיישבת הדעת
ישר כוח מראש.

תשובה:

שלום וברכה

אכן המקרה כואב ומצער עד מאוד. מה היה באמת לא נוכל לדעת וזה גם לא משנה לנו כרגע, אחר שהדברים לא התבררו כפי שהם אמורים להתברר על פי בית דין. מוסר גדול כן יש לנו ללמוד, וכפי שאמר אתמול הגאון רבי גרשון אדלשטיין שליט"א, מילים יכולות להרוג! וכשבאים לדון דיני נפשות, גם כאשר לאחר בירור הענין מצוה להמית את החוטא, יש לנהוג בזהירות יתירה, לזמן את הבעל דין לפני שיוצאים כנגדו בתקשורת בצורה כזו, ובעצם מוקיעים אותו לעמוד הקלון עוד בטרם דיברו איתו, יש לבדוק בלי רגש ובלי רעש וצלצולים, רק לבדוק יעיל מהיר ונכון, הזהירות וההנהגה הנכונה במקרים אלו היא קריטית, כל זה יחד עם החובה הבלתי מתפשרת לברר את הדבר לעומקו ולמנוע נזק חלילה לבנות ישראל! אסור לחפות על מקרה מסוג זה, חובה להתריע ולברר, אבל בצורה נכונה חכמה ויעילה, שתשיג את המטרה המדוייקת בצורה מדוייקת.

אני בטוח שהדברים נעשו מכוונות טובות, ונקווה תמיד רק לבשורות טובות.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. אוסיף ואכתוב ,אני מאמין באמונה שלימה בדברי חז"ל כמו כל יהודי. החפץ חיים מביא בהקדמה על כך שלשון הרע "מביא הרג בעולם" ,פשוט כמשמעו, פלוני ישב עם משפחתו בסעודת שבת ודיבר על מעשיו של ההוא ועל השכן ועוד ועוד ,"מה הוא כבר עשה" … אבל מה נעשה שלפי הנ"ל ייתכן שיהודי איפשהוא קיבל את המחלה הארורה, קיבל התקף לב ומת בכח המלאך שהוא יצר בדיבורו!!! אז לכל ה"צדיקים" התורה שלנו גדולה א"א לקרוא מה שנוח לנו , (ואיך אפשר שלא להזכיר את דברי חז"ל "שקול לשון הרע כנגד ג עבירות חמורות" .)

  2. עלינו גם לזכור שיש אופנים בהם לשון הרע הוא מצוה .
    עלינו ללמוד מגדליה בן אחיקם שלא קיבל לשון הרע על זה שבאים להרוג אותו ונהרג לבסוף ובכך נחרבה שארית הפליטה .
    ובחז"ל כתוב שזה נחשב שהוא הרג את עצמו .
    לפעמים לקבל לשון הרע זהו מצוה .
    במקרה הנ"ל ישב בית דין שמתמחה בדברים האלו .
    קיבל עדויות חמורות מאד . פנה לח.ו שיבוא להגיב והנ"ל סירב .
    מי יודע כמה אנשים ונשים ניצלו ממות נפשי בזכות פרסום הדברים .

  3. יש מקום להעיר על אופן הפירסום שנעשה בתקשורת וכו', ואם לא היתה אפשרות ליידע את בעל המעשה בדבר הפרטים הידועים כדי למונעו מפעילות עד בירור הענין ועוד, אבל באופן כללי אתה צודק.

  4. לבנתיים אין בירור יסודי באמת, וכל השמועות ששומעים כולל ההקלטה אלו דברים שתלויים ועומדים באוויר…
    אנו נמתין לגדולי ישראל שיורו לנו כיצד לנהוג ולהתייחס למצב הזה
    חבל לדבר סתם, עם כל הכבוד לך יוסף, אבל אתה לא דיין ולא פוסק, תשב בצד ותמתין לדעת תורה…
    [מה שאמרת שקראו לחיים ולדר ולא רצה לבוא… מנין לך זאת ? האם יש לך ראיות ברורות לכל מילה שאתה מעלה על כתב, או שאתה סומך על איזה אנשים או כתבה או כל דבר אחר ללא כל בסיס אמיתי…]
    די כבר לדבר !! לשון הרע וק"ו הוצאת שם רע, וק"ו על אדם מת הוא חמור מהכל, גם בגלל איסור תורה וגם בגלל חרם הקדמונים כידוע…
    והמשכיל בעת ההיא ידום

  5. אני חושב שלפני שהשירשור הזה מתחיל לקבל תאוצה, ומשום שכולם כואבים וקצת המומים מכל מה שקרה, נסכם את הדברים ונחתום בזה:
    אינני יודע אם הסיפור הזה יתברר אי פעם, כי הוא כבר לא נפקא מינה לשום דבר.
    מה שכן חשוב לדעת כמה כללים: ראשית חז"ל אמרו אל תאמין בעצמך עד יום מותך, וזה נכון לגבי כל אדם, ולכן, חובה לכל מטפל וכל אדם שבא במגע עם אנשים מגוונים, לשמור על גדרי ההרחקה המחוייבים בהלכה בדיני הצניעות, שלא יבוא לידי הרהור עבירה או כל מכשול אחר.
    כמו כן, אנחנו חיים בחברה ב"ה מאוד שמורה ומאוד צנועה וזה דבר נפלא. יחד עם זה חובה ללמד ילדים על מוגנות עצמית. אין צורך להסביר להם בדיוק ברחל בתך הקטנה, אבל כן ללמד, שלא הולכים עם אדם זר, גם אם הוא בעל חזות חרדית. לא נשמעים לשום בקשה שנראית מוזרה כמו להתייחד יחד באיזה מקום צנוע, או לעשות מעשה חריג כל שהוא, יש לעזוב את המקום מיד ולדווח להורים.
    יש לשמור על ערוץ נינוח ופתוח עם הילדים כדי שיוכלו לספר על כל מאורע שלא יבוא.
    כלל לא משנה מה היה במקרה הנוכחי, מאוד משנה מה יכול לקרות חלילה להבא.
    אין המקום כאן באתר לעסוק בנושא הנ"ל.

  6. אינני נכנס לנושא המדובר, אך מבקש בבקשה לא לדבר בצורה מבזה אל הרב שמואל אליהו שליט״א (ולקרוא לו בשמו ללא תואר הרב)
    עלינו להזהר בכבוד תלמידי חכמים.