קדושת שביעית ברוזמרין

שאלה:

שלום,
האם ברוזמרין שקטפתי מרשות הרבים ביישוב לי יש קדושת שביעית או שזה נחשב לשישית?
והאם ניתן להשתמש בקדושת שישית לדברים שהם לא לצורכי מאכל או שזה מבזה את הפרי/ירק?
וגם, האם צריך הכשר על שמן שקדים?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

להלכה צמחי ריח ותבלין יש בהם קדושת שביעית, וכבר בימים אלו יש ענפים חדשים ברומזרין ולכן יש לנהוג בו קדושת שביעית.

כיון שזה מיועד לריח מותר להריח בזה ואין זה הפסד קדושת שביעית.

צריך הכשר לשמן שקדים.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. לגבי הרוזמרין לעניות הבנתי מהפוסקים ומבתי ההוראה בהם אני מעורב בשאלות יומיומיות, כל צמח שעיקרו לריח ולא לתבלין מקילים שאין בו קדושת שביעית..
    ורוזמרין שמשתמשים בו גם לבישול אפילו אם נאמר שעיקרו לבישול (וזה לכשעצמו לא ברור כיוון שרבים משתמשים בו לברכות הריח בהבדלה), הרי שלאחר הבישול בטל טעמו של ענף הרוזמרין ואז פקעה ממנו קדושת שביעית ממילא.

  2. לא הבנתי את דבריך, ראשית גם בדבר שמיועד לריח בלבד ולא לתבלין יש שהחמירו שיש בו קדושת שביעית, ראה מנחת יצחק ח"ו סי' קל ועוד, אמנם החזון אשי הקל בזה בעיקר בדבר שאינו שווה לכל נפש, כלומר רוב בני אדם לא טורחים להריחו וכו'.
    אבל כאן מדובר בדבר שאנשים רגילים להשתמש בו לתבלין, ובזה יש קדושת שביעית, ראה תוספתא שביעית ו,ד, רמב"ם ה,כב. ומה שכתבת בטל טעמו, לא הבנתי.

  3. בהמשך לתשובה לגבי שמן שקדים-
    לפי מה שכתבת הבנתי שלא צריך כשרות כשמדובר בייצור בחול אבל קראתי במספר מקומות שצריך להיזהר מערלה גם בחו״ל.
    איך נכון לנהוג?