ירקות מישראל בחו"ל בשנת שמיטה

שאלה:

שלום,
יהודי שגר בחו"ל קנה צנון בסופר אך לא שם לב שצנון זה מישראל.
בטבלה כתוב שקדושת שביעית בקשר לצנון מתחילה מתחילת ספטמבר 2021, אז מה זאת אומרת? האם זאת אומרת שאסור לקנות צנון החל מתאריך זה (בטבלה היה צוין 9 בספטמבר 2021, אם אני לא טועה)? ואם כבר קרה וקנו ירקות כאלה בחו"ל מה בעצם עושים עם ירקות האלה?
תודה רבה!

תשובה:

אכן, מלמחרת ראש השנה כבר יש קדושת שביעית בצנון שנקטף, אבל מה שחבו יותר לדעת, זה שמא' טבת מה שנקטף הוא כבר בחזקת ספיחין, כלומר הוא אסור באכילה! אינני יודע כמה זמן לוקח להגיע מהארץ אליכם ירקות, אבל אם יש חשש שנלקט אחרי א' טבת אסור לאכול [ויש מחמירים כבר בט"ז כסלו, שאז מתחיל הופעת הירקות האסורים בשוק]. בהנחה שהם לא ספיחין אלא רק קדושים בקדושת שביעית, לכתחילה אסור להוציאם לחו"ל, אם אירע ויצאו, מורת לאכול אבל להזהר מהפסד, כלומר אין לזרוק את השאריות לפח אלא להמתין שירקיבו.

מקורות:

חזון איש שביעית סי’ י ס”ק ו, וראה רידבז פ”ה סעי’ יח, שאף שהראב”ד החמיר שאסור לאוכלם שם הכרעת כל הפוסקים שלא כדבריו.