לבקש מגוי להביא מים חמים לחולה בשבת

שאלה:

שלום וברכה! בשבת אמי הייתה צריכה לעשות טיפול בבית החולים, בעקבות כמה כאבים שהיו לה לאחרונה. כמובן שלא היה זה בגדר פיקוח נפש, אלא רצון לברר מה הבעיה. אמנם זה לא היה דחוף, אבל לא כ"כ ענייני בזה שהחליטו לעשות זאת בשבת. אלא שאמרו לה שהיא צריכה לשתות אבקת מרק מעורבבת עם מים חמים (כמובן, ערבבנו את המים באבקה בכלי שלישי). במחלקה שלה היה תמי ארבע, שהשימוש בו כמובן אסור בשבת. אז הלכתי עד למחלקת מרוחקת, מרחק של כ10 דקות, כדי להביא מים חמים ממיחם. אבל בטעות ערבבנו יותר מדי אבקה, אז היה צורך להביא שוב מים חמים. פה כבר חככתי להתיר לבקש מגוי שהיה שם מים, בכוונה שיביא לי מהתמי ארבע. האם זה מותר? מצד אחד ייתכן שיש כאן איסור דאורייתא, ושבות אחד אסור. מצד שני אולי יש כמה סברות להקל: אולי מותר שבות במקום חולי (השאלה אם גם מציאות כזו נחשבת חולי, והשאלה אם מתירים גם גם אם אפשר ללכת מרחק של 10 דקות בלי לבקש מהגוי), ואולי בכלל אפשר לומר שזה שבות דשבות (יש דעה כמדומני של הרדב"ז שחימום מים בשבת הוא מדרבנן, אע"פ שלא פוסקים כמותו, אולי אפשר לצרף שיטתו. ואולי גם המים כבר נתבשלו, אני לא יודע איך המכשיר עובד, ואז לדעת הרמב"ם זה מותר, אז פשוט שמותר לבקש מגוי). ואמנם יש כאן נורה שנדלקת אבל נראה לי ברור שזה פס"ר דלא ניחא ליה בדרבנן. אלא שאולי כשמדליקים את המכשיר נדלק גוף חימום ואז זה ודאי דאורייתא גם למחשיבים חשמל כדרבנן, ואז ההיתר היחיד הוא רק מצד שבות במקום חולי. אשמח שתורו לי מה ההלכה בדין זה, עם נימוק. תודה!

תשובה:

שלום וברכה

למעשה חסר פרטים כדי להבין בדיוק, אנסה לנתח ממה שנראה: אם מדובר באשה זקנה, שיש לה מיחושים שונים עד כדי אישפוז לבדיקות, גם אם זה סובל דיחוי היא ודאי נקראת חולה, ואף שלכתחילה אם אין צורך אין לומר לגוי, ועדיף לטרוח, אי אפשר לומר שיש כאן איסור שהרי אמירה לגוי הותרה לצורך חולה גם אם אין בו סכנה. אבל אם מדובר באשה בגיל העמידה, וגם לא ניכר איזה חולי משמעותי רק יש מיחושים שצריך לבדוק, אני כבר לא בטוח שמוגדרת חולה לצורך ענין זה.