אבלות על סבתא – גילוח הזקן

שאלה:

האם המנהג לבני אשכנז של כל המתאבל עליו מתאבל עמו היינו אבלות על סבתא וסבא וכדומה כולל גם גילוח זקן או תספורת בכל התשובות שלכם ראיתי על רחיצה ובית המשתה ולא על גילוח ,
מה הדין רחיצה בפושרין או מקצת הגוף האם נהגו בזה איסור ,
כמו כן מדוע זה רק עד אחר שבת האם תוקף האבלות יורד אחר שבת או מאיזה טעם אחר

תשובה:

שלום וברכה

בשבות יעקב ח"ג סי' צח כתב שאם הכביד עליו שערו מותר להסתפר, אני מניח שמי שרגיל לגלח זקנו זה בכלל הכביד עליו שערו [אבותינו לא הכירו גילוח זקן, רק גילוח שערות שבלאו הכי נעשה אחת לתקופה, ולכן כתבו רק נוסח כזה של הכביד עליו שערו, כי באופן רגיל אין קושי בהמנעות מתספורת].

רחיצה בפושרים התירו לכתחילה וכן במקצת הגוף.

הרעיון הכללי הוא שלמעשה אין חיוב אבלות, זה רק חיוב "להראות בעצמו מקצת אבלות" כדי להשתתף עם המתאבלים או להתאבל במידת מה על הנפטר, ולכן לא החמירו בכך כל השבוע [אף שכדבריך האבלות כל השבעה היא אותו דבר מבחינת האבים עצמם, וגם אם יש הבדל בשלושה ימים ראשונים זה לא נוגע לשבת].

בשורות טובות.