רשות הרבים שאין לה דלתות

שאלה:

שלום.
קראתי שכדי שעירוב בשבת יחשב לעירוב צריך שהשערים לעיר המוקפת בעירוב יהיו סגורים, אך אני מכיר ויודע שיש הרבה ערים מוקפות בעירוב שאין בהם שערים בטח שלא סגורים. מה ההסבר לעניין זה?

תשובה:

שם מדובר על רשות הרבים דאורייתא, שיש בה ט"ז אמה וגם ס' ריבוא עוברים שם בכל יום, העירוב של זמנינו מבוסס על כך שאם אי ס' ריבוא זה לא רשות הרבים דאורייתא, אמנם יש סוברים שדי בט"ז אמה לבד כדי להחשב כך, וזו אחת הסיבות לכך שיש אנשים שלא סומכים על העירוב, אבל זה מבוסס על ענין זה. ואכן יש מקומות שדאגו לעשות הרבה עירובים קטנים שכל אחד בעצם יכול לעמוד לעצמו, וכך רחובות שאינם רשות הרבים לא יפסל העירוב שלהם מחמת אותה רשות הרבים שאין בה דלת אלא צורת הפתח בלבד.

מקורות:

ראה בהרחבה נתיבות לשבת פרק כג.