חלב שנחלב בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
האם ביום חול מותר לשתות חלב שנחלב מהפרה בשבת?
יש הבדל אם יהודי חלב או שגוי ביצע את החליבה (או מכשיר אוטומטי)

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

חלב שנחלב באיסור בשבת, יש שנקטו שאסור לעולם. כי אף שבמלאכה הנעשית בשבת עושה המלאכה אסור לעולם ואחרים מותרים במוצאי שבת, כבר כתב הכתב סופר או"ח סי' כ שזה דוקא באקראי אבל מי שעושה כך בקביעות ובצורה ממוסדת, קנסוהו שלא ישתמשו בו לעולם. וראה עוד שבט הלוי ח"ג סי' נד. אמנם בהר צבי או"ח סי' קפ הקל בזה כל עוד שמי שזה נעשה בשבילו אינו מודע לכך, אבל כאמור יש שהחמירו, ולכן יש להמנע מלשתות חלב זה. לגבי זה לא תועיל חליבת גוי, חליבה אוטומטית, במידה שאכן לא מעורבת בה יד אדם, אין איסור. בכל מקרה, בחלב שאינו מהדרין נוהגים קולות שונות בענין זה, מחמת התערובות ודיני הביטול ועוד סברות, אבל זו בהחלט סיבה מרכזית לצרוך רק חלב מהדרין [יש טעמים נוספים לזה מחמת הקולות שנוהגים בזה בדיני חליבת נכרי].