הסתרת נוף בבנייה בלתי חוקית

שאלה:

מקובל בבתי הדין, בשם פוסקי ההלכה, שהסתרת נוף אינה עילה להתנגדות לבניית השכן.
שכני הולך להסתיר לי בבנייתו את כל הנוף שממולי. וזה בסדר גמור. אין על כך תביעה ממונית, משום שכפי שמותר לי לבנות בשטח שלי, כך מותר לו לבנות בשטח שלו.
דא עקא, ששכני היקר בונה חלק מהבנייה שלו, על השטח שלו, בצורה בלתי חוקית. היינו שמוסיף שטח בנייה שהחוק לא מאפשר לו לבנות, משום שהוא חורג מקו הבנין ומנצל יותר משטח הבנייה המקובל.
כלומר: כל אחד בומה, לפי חוק, למשל 100 מטר, והוא בונה 120 מטר.
שאלתי: האם על שטח זה, שבעצם לא נועד לבנייה והדירה לא נרכשה על דעת שיבנו שם, אוכל לטעון לו שהוא מסתיר לו את הנוף?
(מדובר בהסתרת נוף משמעותית. כעת אני רואה את כל הרי ירושלים ולאחר הבנייה אראה קיר מול עיני….)

תשובה:

שכן שפולש ובונה מעבר למה שיש לו הרי הוא בונה על שטח של רכוש משותף, ולכן יכול לעכב על השכן שלא יבנה לעצמו בשטח המשותף מכל סיבה שהיא.

לגבי השאלה של הסתרת נוף, לפי הלכה הסתרת נוף אינה טענה, אבל בבית משותף שנבנה בצורה שכל אחד יקבל נוף ומכרו את הדירות בתנאי שכל אחד יהיה לו אפשרות לצפות לנוף, יכול לעכב על השכן שלא יסתיר לו את הנוף כיון שהשתעבדו זה לזה שכל אחד יקבל אפשרות של צפיה לנוף. ולכן אין לך להסיק בצורה פשוטה שלא מגיע לך נוף.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן.