חיפוש כתובת בספר טלפונים בשבת

שאלה:

לכבוד הרב המשיב שליט"א,
שלום. האם מותר לעיין בשבת בספר טלפונים כדי לחפש הכתובת של מישהו, לצורך שבת (לדוגמא, אם אני מוזמן לאכול הסעודה שם)?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

מדריך טלפונים הוא מוקצה אבל דינו ככל כלי שמלאכתו לאיסור, שמותר לטלטלו לצורך גופו, ולכן מותר לחפש בו כתובת בשבת, אבל אסור לטלטלו סתם כך כדי להחזיר למקום וכדומה.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעי' טו.

שמירת שבת שם: מדריך טלפון אסור לטלטלו בשבת כדין כלי שמלאכתו לאיסור יחד עם זאת מותר לחפש בו כתובת לצורך השבת. ובהערה לח שם פי' יותר וכתב שם וזה לשונו, ושמעתי מהגאון רבי שלמה זלמן אוירברך זכר צדיק לברכה שמעתי דמדריך טלפלון עיקרו כדי לטלפן וחשיב כמלאכתו לאיסור וכן מפתח של מנעול טלפון שנועל את חוגת הטלפון באופן ידני אףש שבהם עצמם אין עושים שום מלאכה ויש לפקפק ומכל מקום עובדין דחול מיהא הוי.

והוסיף לעי' לעיל בפרק כ סעיף יז ושם כתב מדריך טלפון הוא בכלל כלי שמלאכתו לאיסור, ואסור לטלטלו. ואם בא לחפש בו כתובת לצורך שבת או שרוצה להשתמש בו כדי להגביה תינוק היושב ל כסאר שבצד השולחן וכדו' – מותר לטלטלו. גם ספר מתכונים עלון קניות וכן קטלוג הם בכלל כלי שמלאכתו לאיסור, אמנם מי שנהנה להסתכל בתמונות שבהם.